Kläder skapade av kaffe – är det möjligt?

I takt med att naturmaterial som bomull blir en allt knappare resurs så är innovation på textilområdet viktigare än någonsin när det kommer till att skapa produkter som är ännu mer hållbara och multifunktionella.

De senaste åren har flera nya innovationer sett dagens ljus när det kommer till mer hållbara material. Econyl är exempelvis ett garn som skapas av bland annat övergivet skräp från haven som plastflaskor och fiskenät. Materialet Circulose är ett återvinningsbart och biologiskt nedbrytbart tyg producerat av återvunna kläder, produktionsspill och textilier.

Econyl och Circulose är bara två exempel på hållbara och nyskapande material. Men kläder skapade av kaffe, är det möjligt? Vi är stolta att djupdyka i den innovativa process som Reima har använt för att skapa några av höstens nyheter.

Reimas höstkollektion är nämligen grönare än någonsin! I kollektionen finns bland annat coffee bean-vinterjackorna Heiberg och Beringer samt Honeycomb (en kombinerad overall och sovpåse). Samtliga är två-i-ett-produkter tillverkade i ett material som lagrar värme med hjälp av högpresterande material från återvunnet kaffe.

Hur går detta till egentligen? Då man värmer malet kaffe på hög värme så karboniseras det, vilket bildar partiklar som liknar vaxkakor. Dessa vaxkakor lagrar värme, vilket har utnyttjats i plaggtillverkningen av höstnyheterna från Reima. Dessa partiklar, blandat med polyester, skapar materialet ”coffee bean shimmer” som gör att produkterna hålls varma lite längre än vanligt. Hör Riikamaria Paakkunainen, Communications Manager på Reima berätta mer om nyheterna:

– Reimas produktutvecklingsteam letar alltid efter förbättringar genom små detaljer som gör stor skillnad. Exempelvis är våra jackor i serien coffee bean “två i ett”, vilket innebär att du kan använda jackan som en väst på hösten och som en ordentlig jacka senare under vintern. Denna mångsidighet gör att du behöver köpa färre plagg och ger produkten en längre användningstid. Detta är en positiv bonus, för som vi alla vet fortsätter barn bara att växa, säger Riikamaria.

– Jackorna behöver även tvättas mindre tack vare den miljövänliga, fluorkarbonfria impregneringen och smutsavvisande ytan. Tack vare den speciella fibern med små bitar av kol så förhindras även dålig lukt. Det värmer oss också att veta att dunen kommer från fåglar som behandlas mänskligt, fortsätter Riikamaria.

Vi ser med spänning fram emot att följa den här utvecklingen framåt!

Läs mer och utforska produkterna här och här.