Vi är så stolta över att precis ha lanserat vårt samarbete med Boob – en riktig pionjär inom hållbarhet och medveten konsumtion. Genom vårt samarbete är det nu äntligen möjligt att hyra gravid- och amningsplagg. Möt Mia Seipel, grundare av Boob – och hör om hennes syn kring hållbarhet, hur man effektiviserar sin garderob, uthyrning och mycket mer. 

 

Hej Mia – vem är du?
Jag är 50/50 landet och stan, och älskar bägge. Född i Stockholm där jag bodde mina första 9 år. Därefter gjorde familjen en “gröna vågen” och flyttade ut heltid till vår släktgård i Mariefred. Efter att ha utbildat mig till Art Director på Berghs School of Communication jobbade jag i flera år i reklambranschen på byråer och som freelance. Efter en långresa i Asien strax innan jag skulle fylla 30 bestämde jag mig för att lämna utrymme för nya tankar och idéer och där föddes fröet till Boob som i år firar 20 år på marknaden. 

 

Hur kommer det sig att du startade Boob?
Idén till Boob föddes hösten 1999 när jag såg min syster Lotta amma sin nyfödde son med Nordanvinden svepande kring sin bara mage. Jag tänkte att det måste gå att göra plagg där man smidigt kan komma åt att amma just där och när man behöver det. Det blev startskottet för Boobs patenterade amningsplagg. Idag erbjuder vi en komplett garderob med smart dubbelfunktion för graviditet och amning. Allt tillverkat i hållbara material och producerat med omtanke om både människor och miljö.

 

Berätta om Boobs syn på hållbarhet
Att våra plagg ska vara schysst och hållbart producerade har varit en självklarhet för oss sedan starten. 2008 tog vi beslutet att ersätta alla material med bättre miljöval och sedan våren 2019 är hela vår kollektion tillverkad av hållbara material. Vi jobbar med ett fåtal noggrant utvalda fabriker som delar vår syn på omtanke om människor och miljö. Och sist men inte minst strävar vi efter att göra smarta produkter som fyller en tydlig funktion i en design och kvalitet som står sig över tid. Helt enkelt plagg som är gjorda för att användas, tvättas och älskas, om och om igen. Och förhoppningsvis av mer än en mamma.

 

Vad har ni för förhoppningar på samarbetet med Hyber?
Vårt mål är att våra kläder ska hållas i loopen så länge som möjligt och vi är stolta att de sedan starten har haft ett högt värde på andrahandsmarknaden och ofta använts av både en, två och tre mammor. Att genom samarbetet med er på Hyber, nu dessutom ge kvinnor möjlighet att hyra istället för att äga sina Boob-plagg ser vi som en spännande och viktig utveckling av vår cirkulära affär.   

 

Varför tycker ni att det är intressant att börja med uthyrning av era produkter?
Förutom att det på alla sätt känns fantastiskt att vara del av en hållbar affär ser vi också uthyrning av våra plagg som en möjlighet att få ovärderlig input som gör att vi kan vidareutveckla våra produkter och förhoppningsvis utöka livslängden på dem ännu mer. Och kanske rent av få idéer till helt nya produkter, anpassade helt för att hyras.

 

Tillsammans med oss på Hyber så hoppas vi i samband med vårt samarbete att etablera ett nytt beteende där hyrda kläder blir ett självklart alternativ för den blivande och nyblivna mamman. Vad tror du saknas för att förändra detta beteende?
Jag tror att det handlar om vana, mindset och tillgänglighet. Traditionellt sett har det varit status att äga. Jag är övertygad om att det kommer förändras och att vi kommer känna oss både rikare och smartare ju lättare packning vi har och ju större ansvar vi tar för de saker vi bestämmer oss för att äga. Affärsmodellen med uthyrning har ju precis bara börjat bubbla men jag är övertygad om att vi kommer se många spännande alternativ inom kort och marknaden kommer differentieras och förfinas efter hand.

 

Vad är dina tips till den blivande mamman som önskar effektivisera sin garderob och minimera onödig konsumtion?
Oavsett om du hyr, köper second hand eller nya plagg – satsa på kvalitet! Graviditet och amning är en kort period i livet men en period när man ofta nöter på sina favoritplagg som aldrig förr. Gå igenom din vanliga garderob och se vad du har där som funkar att använda. Komplettera med några utvalda nyckelplagg gärna med multifunktion för graviditet och amning om du planerar att amma. Och satsa på sköna underkläder, det är du värd! Ett tips är även om du köper nya plagg, så kolla gärna så att de är certifierade med trovärdiga certifikat som tex OEKO-TEX 100 eller GOTS. Då vet du att de är testade för att inte innehålla skadliga kemikalier och att det är kläder du tryggt kan bära nära huden och din bebis. 


Stort tack, Mia! Läs mer och djupdyk i Hybers samarbete med Boob här.