Därför tror vi att “rental” är en oundviklig trend

Miljöpartiets språkrör Per Bolund inledde Almedalsveckan i somras med stort fokus på delningsekonomi och uppmuntran att hyra kläder. Man behöver varken vara en fashionista eller beteendevetare för att förutsäga att ”rental” blir en av klädindustrins största trend inom en snar framtid. ”Fast fashion” har nästintill blivit ett skällsord och köpa nytt är inte längre något man får stoltsera med. Att det slängs ca 80,5 miljoner kilo kläder varje år i Sverige är nu siffror vi blivit matade med ett tag och de flesta av oss har ett hum om de hiskeliga volymer av vatten och kemikalier som går åt i produktionen av textilier (i snitt 7000 liter vatten och tre kilo kemikalier för att tillverka ett enda kilo tyg). 

Vi är dock bra på att tala om hållbarhet och sämre på att agera därefter och basera våra konsumtionsval på att försöka minimera miljöpåverkan. När det kommer till kritan är vi bekväma, ekonomiska och väldigt trendkänsliga i våra köp. Vad vi säger stämmer inte alltid överens med vad vi gör. Miljömedvetenhet i all ära men andra parametrar styr våra val.

Second hand marknaden har sedan länge blommat och spelar en viktig roll för industrin men har inte lyckats släcka textil-konsumenternas shoppinglust eller kvalitetskrav. Större kedjor har börjat skrapa på ytan genom att dels återvinna material, dels inkludera återvunna alternativ i produktionen. Det är stora framsteg mot en cirkulär ekonomi men tyvärr är återvinning av material i sig en väldigt energikrävande verksamhet. Det adresserar heller inte vår tendens att överkonsumera och det faktum att vi kortat livslängden på våra plagg avsevärt. Det allra effektivaste sättet att minska miljöpåverkan är att förlänga plaggens livslängd – så enkelt är det. Det minskar behovet av nyproduktion, utnyttjar ingen till begränsad energiåtgång och minskar volymen av kläder som hamnar i soporna. 

Många av oss vet redan om detta men varför har vi så svårt att förändra vårt beteende till att exempelvis hyra våra kläder?

För att spekulera fritt är svaret enkelt och grundar sig i gamla ovanor. Vi är vana vid att äga våra plagg och det finns en särskild känsla kopplad till att köpa ett plagg och plocka fram sina favoritplagg ur garderoben. Dessa positiva känslor har, fram tills idag, inte lyckats slås omkull av det dåliga samvetet, överfyllda garderober eller ångestladdade vindar. För att rental ska övervägas som ett alternativ behöver det därför vara extremt användarvänligt, tillgängligt, till rimligt pris och svara på konsumenters kvalitetskrav och behov av nyhetskänsla. I dagsläget är rental mer eller mindre det enda hållbara alternativet som överhuvudtaget kan svara upp mot dessa krav och kommer därför att bli en oundviklig trend. Däremot är det tydligt att vi behöver en push för att ta första steget och våga testa. Kanske ligger nyckeln därför i barnens kläder och att skapa hållbara konsumtionsvanor redan i tidig ålder. Som vuxen är det svårt att förändra sina vanor, barn däremot har lätt att sätta kunskap i praktik. Vänjer man sig i tidig ålder att hyra sina kläder och dela med andra blir detta naturligt i vuxen ålder. 

Det råder ingen tvekan om att rental kommer att anta en viktig roll i klädindustrin och driva förändring i våra konsumtionsmönster. Det kommer dock endast ske när det har gjorts tillräckligt praktiskt, billigt och trendigt för det kommer inte vara det miljömedvetna valet som får sista ordet även om vi gärna får det att verka så. Kanske är Miljöpartiets förslag på HYBER-avdrag som ska göra det billigare och enklare att dela saker med varandra, ett steg i den riktningen? 

/Olivia