När regnet vräker ned och hela världen är en enda stor vattenpöl med tusen möjligheter. Vilka kläder ska man ha och vad ska man tänka på? Och vad är egentligen den här vattenpelaren förskolan tjatar om?

Funktion inte Galon

 Ni gamlingar hade säkert galonkläder i både regn och rusk som små, men nu är det nya tider. Välkommen till generation Funktion – kläder som håller oss barn varma och torra under alla aktiviteter, året om!Med tunna, smarta och stryktåliga material har funktionskläder gjort galonisar omoderna och klumpiga. Galon har ingen andningsförmåga. Den kapslar liksom in fukten och vi börjar frysa, till skillnad från funktion som stöter ifrån vatten och vind.

Dagens funktionskläder är som vanliga ytterkläder, som funkar utomhus i både regn och solsken. Det här är inget nytt, men det är först under det senaste åren som de har blivit tillräckligt smidiga för hjältar i alla åldrar. Tack ?

Det är superlätt att vårda funktionskläder. Ta en trasa och torka av kläderna! Är dem riktigt bra kan du även tvätta dem i 40 grader och torka i torkskåp.

Vad är vattenpölaren?

Vattenpelare är det vattentryck som tyget kan stå emot. Om det spöregnar och

blåser, eller om du bara sitter ned i en vattenpöl och pausar lite, så ökar vattentrycket.

Med tillräckligt tryck kommer vatten till slut att ta sig igenom, men tyger som klarar en vattenpelare på 8 000 millimeter räknas som vattentätt. Vad betyder då vattenpelare på 15,000 millimeter? Kan man flyga då?


Olika tekniker

Torra äventyr hänger mycket på materialet och hur kläderna stänger ute regnet. Det finns egentligen två sätt att tillverka vattentäta plagg – antingen med ett invävt membran eller med coating – en slags impregnering som ligger utanpå tyget. Invävda membran har en längre livslängd och plaggets vattentäthet tål mer slitage, fler tvättar och kan användas i fler säsonger!

Psst, missa inte att kika på insidan av sömmarna. Dem ska vara tejpade för bäst vattentäthet… Det är plaggets svagaste punkt.