Intervju med en ISBJÖRN (of Sweden)

Hej Dagboken!

Det är kallt här uppe på Nordpolen. Jag har rest hit för ett spännande uppdrag. Ett uppdrag få har genomfört. Ett uppdrag ännu färre har lyckats med. Jag ska intvervjua en av skaparna bakom Sveriges bästa barnkläder – Camilla Schmidt, medgrundare till ISBJÖRN of Sweden. #pirrimagen

Timmen är tidig när jag kommer till deras högkvarter. Ingen är här… Men efter en stund ser jag något på horisonten. Är det en Isbjörn? Och vad har den på ryggen? Kan det vara Camilla? Vilken entré! ?

Vi slår oss ned inne i deras igloo och påbörjar intervjun. – njut

Hej Camilla, vem är ISBJÖRN?– Hej Hubbe! Vad roligt att få träffa dig ? ISBJÖRN är en stor, snäll & cool kille som heter Bernard. Han är liksom du en riktig äventyrare som älskar att ge sig ut på nya upptäcktsfärder. Han är några år äldre än du och vill väldigt gärna bli din kompis ?. Jag är en av ISBJÖRN mammor – den ena heter Maria och den andra är jag! 

Från bröllopsklänningar till barnkläder. Hur gick det till?
– Redan när jag var ett litet barn älskade jag att klippa, klistra och pyssla. När jag blev stor så lärde jag mig att skapa kläder och på mitt första jobb sydde jag fina prinsessklänningar. När jag blev mamma för första gången började jag och Maria att sy kläder till våra små bebisar – riktigt gosiga och varma kläder så vi kunde vara ute i regn och snöoväder ? Det var starten på ISBJÖRN.

Vad är det roligaste och svåraste med ditt jobb?
– Det var en svår fråga ? det är så mycket som är roligt! – men roligast är nog att vi får vara med i hela processen från att designa ett plagg – tills att få se något barn leka i det. Man får kunskap och lära sig saker om väldigt många olika delar – det är också det svåraste.

Som kreatör, hur kommer ideer till dig? Gör du något speciellt när spånandet börjar?
– Vi är ett jättehärligt TEAM! Från början var det bara Maria och jag, men nu har vi sittningar där alla på kontoret får vara delaktiga och spåna fram nya kollektioner, modeller & färger. Vi jobbar också med en jätteduktig designer som heter Elin som hjälper oss att ta fram nya skisser.

Hur lång tid tar det att ta fram ett plagg?
– Det tar ca 1 1/2år från att vi ritar plagget tills det hänger ute i butik. Det kan till och med ta ännu längre tid om det är en helt ny modell som ska testas på barn eller kanske en ”liten räv” ? innan det går i produktion.

Vilka 3 egenskaper är absolut viktigast tycker du när det kommer till funktionskläder?
– Hållbarhet – Hög teknisk funktion – Miljövänligt  – är svåra ord ? Det jag menar är att kläderna ska hålla länge, gärna till flera syskon. Jag vill att du ska vara varm & torr och kan leka utan att bli ledsen för att det är kallt och blött. Sen tycker jag inte heller om gifter i kläder som är dåligt för oss och vår natur.

Ni är kända för er vinteroverall. Vad kan vi vänta oss med årets kollektion? Och hur skiljer den sig från er första version?
– Vår kända overall heter Penguin och är rustad för en riktig vinter! – I år har vi ”snyggat” till den lite med nya reflexer som ser ut som isbjörnständer eller kanske istappar ? den har också fått ett kraftigare vattentätt blixtlås och finns i 8 snygga färger så det kan vara svårt att välja. Materialen är densamma och precis lika slitstarka, vattentäta och varma som den tidigare modellen.

Fråga från Hybers grundare, när kommer overallen i vuxenstorlekar?
– Skratt ? ja vem vet… Det kanske kommer några modeller i vuxenstorlekar i framtiden.

Vi avslutar vårt samtal med en high-five och tre oförglömliga snöänglar under en klarblå himmel långt ifrån brummande bilar mitt i ingenstans!

Trevlig helg!

Hubbe