Klimatfrukost om framtidens konsumtion

Förra veckan hade vi återigen äran att få gästa Klimatklubbens klimatfrukost. Denna gång på ArkDes och i samarbete med Formex. Förutom att få träffa och hänga med massor av härliga personer som alla intresserar sig för hållbarhet på ett eller annat sätt, fick vi lyssna på en härlig diskussion om Framtidens Konsumtion. I panelen deltog Lotta Ahlvar från Formex, Kristina Östman från Naturskyddsföreningen, Jonas Olsson från ArkDes och Cecilia Blankens från Blankens. Det blev tydligt att framtiden kommer se väldigt annorlunda ut och att “partyt är över” som Lotta sa.

Underbara Emma Sundh öppnar samtalet! Fotograf: Caroline Solberg @carolinesolberg.se

Tankeväckande inslag från Kristina från Naturskyddsföreningen:
“Ser vi på utsläppen i Sverige så ligger de på motsvarande 5 ton per person på sådant som uppstår inom Sverige. Bil, inrikes flygresor och industri och så vidare. Bakar vi även in exempelvis kläder, skor och utrikesflyg så landar våra utsläpp på 10 ton per person. Hälften är ren konsumtion. Det finns enormt mycket att göra kring konsumtion med andra ord. Om vi inte ändrar konsumtionen så har vi inte en chans att klara det här. “

Fotograf: Caroline Solberg http://carolinesolberg.se @carolinesolberg.se

Panelen var härligt samstämmiga om att cirkulära företagsmodeller och politiska åtgärder såsom HYBER-avdraget är del av framtiden. Jonas från ArkDes sa det väl “Vi måste fråga oss: Hur kan samma sak användas och ha ett värde för fler under längre tid? Istället för att sälja sju par jeans, så kanske vi ska sälja samma jeans sju gånger”. HEJA! Detta tänk gillar vi.

På det la Lotta till “För vissa företag är det som en oljetanker som ska gira om, medan andra sitter i en segeljolle som får slag så den ändrar riktning. Alla har olika förutsättningar”. Vi tror oss sitta i en segeljolle faktiskt 😀

Härligt häng med Cecilia Ila och Fanny Lindkvist!

Men vi ska inte underskatta hur viktig denna fråga är “Produktion- och konsumtionsfrågan är den största utmaningen bland de globala målen. Idealen som styr konsumtionen måste förändras i botten” underströk Jonas. Vi hoppas ni vill vara med och sprida bättre ideal – att äga är inte status och less är faktiskt more. Cecilia sa även något viktigt – man behöver inte vara expert på allt, man behöver inte kunna svara på allt men man kan väcka tankar och bidra på sitt sätt.

Kommer vi se tillbaka på denna tid som en totalt dekadent era? Vad tror ni?