Ny studie: Barn växer 25% mer än ogräs

Färska siffror visar att ditt barn växer mer än trädgårdens värstingar. En hungrig nyfödd ökar med 25 cm på ett år medan den svenska maskrosen landar på 20 cm.

 

Dyrt med tillväxt

Precis som trädgårdsskötsel behöver våra växande barn ständig omsorg med nya produkter. Kläder är det mest frekventa och dyra inköpen enligt SCB. Samma källa skriver även att svenska familjer idag köper nya barnkläder för ca 7900kr per barn per år. Och med ständigt växande barn blir majoriteten av plaggen urvuxna på kort tid och förblir sen oanvända på vinden.

 

Solljus, den stora boven

Att skog och mark frodas på sommaren inte någon nyhet. Nu har forskare upptäckt att även barn skjuter i höjden och växer mer när det är sol.

– Riktigt vad mekanismen är vet man inte, mer än att det har med vår mottagning av solljuset att göra, säger barnläkaren Lars Gelander, verksamhetschef för barn- och ungdomsspecialistcentrum på Angereds Närsjukhus till TT.

 

Spar pengar och njut av sommaren

Att barn växer ur sina kläder i snabb takt är ett problem som föräldrar ofta löser genom att köpa nya kläder. För att skapa ett mer hållbart system lanserar startupbolaget Hyber nu en digital delningstjänst som gör det möjligt för barnfamiljer att dela utvalda barnprodukter.

För en fast månadskostnad får familjer tillgång till barnens ytterkläder och kan närsomhelst byta storlek i takt med att barnet växer. Urvuxna plagg ges sen nytt liv genom professionell och miljövänlig tvätt innan de skickas till nästa familj.