Vid första anblick av Hyber och vårt erbjudande är det många som reagerar med “det är billigare och lika miljövänligt att köpa second hand”. För att besvara detta – ja, det stämmer förutsatt att plaggen säljs vidare flera gånger och håller i minst tre “ägare”.

Vi ger oss vanligtvis inte in i diskussioner som syftar till att få second hand konsumtion att verka sämre på något sätt eftersom vi tycker det är ett fantastiskt beteende som blir alltmer accepterat och gynnar miljön. Att förlänga livet på våra plagg och produkter är ett av de lättaste och mest effektiva sätt att bespara miljön på utsläpp och resurser. Det minskar behovet av nyproduktion, utnyttjar begränsad energiåtgång och minskar volymen av kläder som hamnar i soporna.

Varesig du hyr, köper second hand eller låter ett plagg gå vidare till ett yngre syskon är du med och minskar klimateffekten av våra konsumtionsmönster.

Men, här kommer det ett men som vi tycker att Anna sammanfattar väldigt bra på sin blogg:

  • Second hand kräver planering och framförhållning. Ibland kan det vara svårt att avgöra hur mycket barnet kommer växa över till exempel en sommar, och då kan det hända att det vinterplagg man så förutseende köpte på våren redan är urvuxet när hösten kommer.
  • Second hand är till viss del även tidskrävande, eftersom du måste vänta tills rätt storlek och typ av plagg kommer ut på marknaden. Är du dessutom sent ute på säsongen med dina inköp, kan det också vara utplockat och det som finns kvar antingen slitet eller för högt prissatt. Alla har inte heller tillgång till välsorterade andrahandsbutiker i närområdet och är då hänvisade till nätet, där det kan vara svårt att avgöra rätt skick och storlek.
  • Att handla second hand blir inte alltid billigt. Att köpa till exempel en Isbjörn-overall second hand på Tradera eller Blocket kan ibland bli ganska kostsamt om overallen är i gott skick och/eller i en ny modell. Priset är fortfarande relativt högt och dessutom tillkommer porto om den måste skickas.
  • Köper du ett kvalitetsplagg nytt kan du förstås sälja det vidare året efter. Dock är det alltid en osäkerhetsfaktor hur mycket plagget slits under året, och därmed vad du kan få tillbaka av nypriset. Barn måste få vara barn och det kan vara stressande att behöva oroa sig för vad revor, fläckar och slitage gör för plaggets andrahandsvärde.
  • Att hyra barnens ytterkläder är förmodligen lite dyrare än att köpa dem second hand, men i gengäld kan du uppgradera storleken när du behöver utan några extra kostnader. Uthyrningsföretaget tar hand om all lagning, tvätt och rekonditionering av det använda plagget. Dessutom är det fri frakt inom Sverige. Du kan alltså skicka plagg fram och tillbaka, utan att behöva tänka på portot.

Med detta sagt – köp mer begagnat men stäng inte dörren för nya sätt att göra det på 🙂

/Olivia