White Monday

Våra värsta konsumtionsmånader stundar. Efter Black Friday kommer jul och vi köper mer än någonsin. Varje år slår vi nya ohållbara rekord och i Sverige konsumerar vi som om vi hade resurser från hela fyra jordklot att utnyttja. Detta tycker vi är bedrövligt och ganska ofattbart egentligen att vi mitt under en pågående klimatkris ändå konsumerar som aldrig förr. Vi tycker att det handlar om alternativ – att dels hitta dem och skapa dem. För oss på Hyber handlar det om att förlänga livet på plagg och produkter vi vet kan användas betydligt längre än vad de görs idag. Med vår tjänst vill vi göra det enkelt och kompromisslöst att anamma hållbara vanor. 

Hållbarhetens motpol till Black Friday är White Monday – en dag då vi premierar hållbar konsumtion och cirkulära affärsmodeller istället för att uppmuntra till onödiga inköp. Visst kan man hitta bra erbjudanden på saker man länge velat ha eller behövt men Black Friday innebär en stor belastning på miljön eftersom det uppmuntrar till total överkonsumtion. 

White Monday sker måndagen efter Black Friday den 25e november och vi kommer att vara på plats i Hornstulls Galleria i Stockholm där du får klämma och känna på utvalda plagg, tävla om ett gratis medlemskap och mingla med oss. Vi kommer dessutom erbjuda två månaders rabatt på alla våra paket förutom stövlarna under perioden 25-29/11 så passa på!

Vi på Hyber vill uppmana alla att tänka ett extra varv innan man lägger ett köp och leta efter mer hållbara alternativ – för det finns oftast minst lika bra i mer hållbara tappningar. Föreningen Medveten Konsumtion hjälper till med ett frågebatteri, fritt för alla att använda när glittrande skyltfönster och lockande julerbjudanden pockar på:

  1. Behöver jag verkligen den här prylen?
  2. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
  3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
  4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller byta med någon?
  5. Finns prylen i en variant som är mer miljöanpassad, lokalproducerad eller rättvist producerad?
  6. Kan jag vänta några dagar eller veckor och se om jag fortfarande tycker att jag behöver prylen?

Läs mer om White Monday här.