BLI PROFFS PÅ FLÄCKAR!

Fläckar, fläckar, fläckar… Hur blir du ett proffs på att få bort dessa?

Här kommer våra bästa tips för att inte låta plaggen förstöras av vardagsfläckar:

  • Om du har möjlighet – låt inte fläckarna torka in. Ju snabbare du agerar på fläcken desto bättre förutsättningar har du att få bort den. Om du inte har möjlighet att ta bort den direkt, lägg plagget i blöt tills du har tid.
  • Istället för att gnugga bort den, försök att lösa upp fläcken genom att dutta med en svamp eller trasa.
  • Testa dig fram och välj det mildaste alternativet först, ex: Blöttläggning, testa lite maskintvättmedel, fläcktvål eller galltvål. Fungerar inget av dessa alternativ så kan man alltid testa med lite starkare fläckborttagningsmedel.
  • För ljusa plagg kan du testa med att lägga ut dem i solen över dagen. Ibland bleks fläcken nämligen bort! Det går också att testa miljömärkt bleksalt.

Som till det mesta finns det även ett och annat husmorsknep för olika typer av fläckar, här har vi fått superbra tips från “Klä barnen” – en fantastisk bok skriven av Jennie Dahlén och Johanna Leymann.

  • Bärfläckar – häll på kokande vatten
  • Fettfläckar – gnugga in en liten mängd diskmedel, låt torka och skölj därefter ur
  • Proteinfläckar – blötlägg i kallt vatten. Exempelvis blod, kräks, ägg eller mjölk fixeras nämligen vid hög temperatur.

Slutligen så är ett grundläggande tips vi skickar med alla våra medlemmar att alltid börja med att torka av! Smutsiga ytterplagg kommer vi inte ifrån och speciellt under vissa av årets årstider. Det funkar lika bra att borsta av intorkat smuts och därefter torka av med en fuktig trasa. Vid större smutsfläckar eller lera kan du också skölja av i duschen eller med en trädgårdsslang innan det torkar in.

För att ta hand om dina kläder på bästa sätt är också impregnering viktigt. Impregneringen återaktiveras också till viss grad när en värmer upp plagget, exempelvis vid torktumling.

Hur kontrollerar du då att impregneringen fortfarande håller? Jo, om du sprutar eller spolar lite lätt vatten på plagget så pärlar sig vattnet på ytan. Idag finns det bra impregneringar både som du sprayar på eller tvättar in i tvättmaskinen.