HITTA DEN BÄSTA VINTEROVERALLEN FÖR DITT BARN

Nu är det dags att kika på vinteroverallen! Det är inte alltid helt lätt att hitta rätt i djungeln av ytterkläder och overaller som finns där ute. Olika modeller, olika funktioner, olika priser och förstås olika BARN och väderförhållanden. Här kommer våra tips på hur du hittar rätt overall för just ditt barn och de prisvinnande overaller du hittar hos oss på Hyber.

  1. Välj rätt storlek – varken för stor eller för liten. Är overallen för stor eller för liten håller den inte värmen och ditt barn kommer att ha det jobbigare att leka och röra sig smidigt. Ben- och ärmsluten kan även slitas onödigt mycket om overallen är för stor eftersom man lätt trampar ner dem. Ett tips är att prova overallen, med skor och hällor på, och se till att man fortfarande kan ta ett stadigt grepp om overallstyget i grenen. På så sätt kommer ditt barn ha tillräckligt med utrymme när hen sitter, springer och leker. 

  2. Ordentligt fodrad – allt beror förstås på var ni bor och hur kallt det blir hos er men man vill gärna ha en overall som är ordentligt fodrad och håller värmen. Det är stor skillnad på olika overaller så ta reda på vilken temperaturen overallen är bäst lämpad för. 

  3. Hög vattenpelare – barn gillar att vara ute och leka i snön och det ska de ju få göra! På många håll i Sverige är det vanligare med slask än med pudersnö så se till att overallen har hög vattenpelare. 10.000 i vattenpelare tycker vi är minimum för att säkerställa att den håller barnet torrt länge. 

  4.  Välj modell efter ålder och vanor – en miniplutt som mest sitter på rumpan kan behöva en mer “ballongformad” modell på sin overall så att det är rymlig och lätt att röra sig i. Den får även gärna vara förstärkt i rumpan och ha hög värmeisolering. En lite äldre skrutt som är väldigt aktiv och rör sig mycket kan ha en rakare passform och även åtdragbar midja. Barn som har upp till storlek 104 behöver heller inte ha muddar i ärmar eller snölås vid bensluten eftersom det bara blir bökigare att klä barnet då och vantarna sitter bättre utan muddar. Är man större än så är snölås och muddar att föredra. 
  5. Välj en färg som håller länge – för att en overall ska hålla igenom vintern och för flera användare ska man försöka undvika att tvätta dem alltför ofta. Välj gärna en färg som inte ser så smutsig ut direkt och är lätt att torka av istället för att köra i maskin. 

 

BÄST-I-TEST OVERALLER

Bäst-i-Test har som vanligt testat en drös overaller för att se vilken som håller det den lovar och är prisvärd. På Hyber har vi fyra olika vinteroveraller och vi är hemskt glada, men inte förvånade, över att se att alla dessa fyra återfinns i Bäst-i-Test. Vi jobbar ju trots allt bara med kvalité så att vi kan garantera funktionen för flera användare. 

 

På andra plats kommer Isbjörn of Swedens Penguin overall – “Penguin är en varm overall som inte kräver några mellanlager utom vid riktigt kallt väder. Utelek i dryga timmen vid 10 minusgrader ger ett perfekt svalt barn, som bara haft på sig vanliga mjukisbyxor och en långärmad tröja under. Overallen upplevs både andas väl och vara vindtålig. Kragens höjd ger ett mycket effektivt skydd mot kall blåst.” “Mycket god värmehållningsförmåga, slittåliga material, bekväm och lätt att ta på, expanderbar storlek”. Den får dock minus på grund av att den är väldigt dyr men det är inget du behöver bekymra dig om om du hyr den på Hyber. 

 

På tredje plats kommer den klassiska PO.P. Weather Pro overall – “PO.P. WeatherPRO är en i princip felfri overall, där man får leta efter något att anmärka på. Passformen är perfekt balanserad mellan rymlig och smidig. Overallen är enkel att klä på, men känns ändå nätt och rymlig för barnet att röra sig i.” Den får minus för att fothällorna lätt går sönder vid skorna men det är heller inget att oroa sig för på Hyber eftersom vi ersätter dessa.

 

På sjätte plats kommer Reimas Stavanger overall – “Reima Stavanger kanske ser ut som vilken klassisk vinteroverall som helst, men bakom den anspråkslösa designen gömmer sig funktion och kvalitet på hög nivå. Stavanger har varit mycket uppskattad av barnen som använt den. Luvan kantad med fuskpäls har känts mysig, och overallen har varit enkel för barnen att hantera vid daglig av- och påklädning.” Denna får kritik för att vara något känslig i tyget över knän och rumpa samt lite för få reflexer. Reflexer kan man ju aldrig få nog av men det är lätt komplettera med egna. Om det uppstår revor i tyget däremot är det ju mindre bra, som tur är lagar vi allt sånt hos oss på Hyber. Den klassiska designen Reimatec Gotland blev testvinnare i Norge och Danmark och nådde en andraplats i Sverige. Overallen fick ett betyg på 9/10 och konstaterades vara ”väl värt investeringen” och ”en mycket slitstark bebisoverall för de som vill föra den vidare till nästa barn”.

 

På åttonde plats kommer Tretorns Expedition overall – “Tretorn Expedition är en klassisk vinteroverall, tillgänglig i en fin färgskala med tydligt förstärkta partier över knän och rumpa. Overallens tidlösa design går hem hos både barn och vuxna, och när vintern är över visar det sig att funktion och kvalitet hos Tretorn Expedition är lika uppskattade.” Denna får minus för att ha en ganska smal passform och kan vara krånglig för barnet att sätta på sig själv vilket man självklart får ta i beaktning när man väljer overall till sitt barn. 

 

Samtliga av dessa overaller kostar 149kr/mån att hyra på Hyber. Vi har givetvis andra modeller för lite yngre barn och bebisar. Overaller som är gjorde för bebisar behöver inte vara lika slittåliga som overaller för äldre barn eftersom de mest ligger i vagn eller sitter stilla. Däremot behöver de ha hög värmehållningsförmåga eftersom små barn inte reglerar sin värme lika bra som de lite äldre. 

 

Många tester fokuserar på labbresultat men den oberoende svenska testsajten Bäst-i-Test sätter produkter i ett tufft verklighetstest i familjers vardag. Deras testjury bestod av familjer och barn som testade olika varumärkens vattentäta varianter på vinteroveraller som finns tillgängliga på den nordiska marknaden hösten/vintern 2022.