HYBER MÖTER LOUISE EDLUND WINBLAD

Illustratör, bloggare och den mest genuina mamman vi kan hitta ute i sociala medie-världen. Alltid med humor och självdistans – möt @hejhejvardag till vardags!

Vem är bättre än helt underbara Louise Edlund Winblad aka @hejhejvardag att besöka och prata med för att få en inblick i hur familjelivets vardag kan se ut på riktigt? Inga floskler, inga rosa moln men desto mer genuin glädje och pepp hittar man hos Louise och hennes fina familj. Om du inte känner till Louise och hennes talande illustrationer om föräldralivets toppar och dalar – så ta tillfället att lära känna henne nu. När Louise inte längre kände att hon trivdes med sitt läraryrke försökte hon tänka fritt – “om jag får tänka fritt, vad vill jag göra då? Jo, jag vill rita!” och på den vägen blev det. 

Hennes seriebilder om livet som mamma är både roliga och mitt i prick. Med självdistans, humor och massa kärlek till familjen delar hon livet till vardags.

Hur föddes idén om att dela med sig av din vardag? 

Okej om jag får tänka helt fritt vad vill jag göra då? Jo jag vill ju rita. Och så hade mamma sagt att jag kunde rita serier och då så tänkte jag då gör jag som mamma säger såklart. Så jag började rita serier om mitt liv då och det enda jag gör just nu är ju att hänga med barn.

Har det hjälpt dig i ditt föräldraskap att vara mer öppen om toppar och dalar i vardagslivet med barn? 

I början kunde jag känna att det va lite nervöst och jobbigt att dela med sig men nu känner jag nästan aldrig så. Det är alltid folk som behöver höra att vi är fler som kämpar med saker. 

Om du fick välja ett ord som beskriver din vardag, vad skulle det va? 

Non-stop! Just nu är det bara race från morgon till kväll faktiskt. 

Vad tror du är en vanlig vardagsdoldis föräldrar har? (=”genvägar” man tar till vardags men sällan delar med sig av)

Jag tror faktiskt, eller jag hoppas iallafall, att folk skäller mer på sina barn än de säger. Och jag tror att man mutar och hotar sina barn i mycket större utrsträckning än man ser. Vilket jag förstår – det är ju den mest effektiva metoden, den är ju vattentät. 

Vad säger du när folk säger “se till att ha egentid”? 

Alltså när folk kommer med lite såna där oombedda tips till exempel att man ska se till att ha egentid – man ba tack, det ska jag göra, vilken bra idé. Då säger jag – varsågod, så får de mina barn så går jag och har egentid då. 

Varför tycker du att man ska hybra? 

En av de mest frustrerande grejerna med att barn får egen smak är ju att smaken kan ändras på vägen hem från affären. Det är inte så att man lär känna den här smaken utan den ändras ju på en kvart. När jag upptäckte Hyber va det så otroligt skönt  När man har ett barn som Nou också som växer jättejättesnabbt så hinner man ju ibland inte ens använda sina grejer. Man köper ett par gummistövlar så blir det inget regn och Nou växer ur dem så har de använts en halv gång. Det är annars min stora ångest när saker blir oanvända. 

Har du något lifehack att dela med dig av? 

Mitt superlifehack är ju frysta ärtor. Det är så bra grej när alla kommer hem från förskola och skola och är hungriga och man behöver laga mat i fred. Då plockar man fram frysta ärtor så får de sitta och äta medan jag lagar mat. Jag vet att Nou en gång blev helt bedövad i munnen för hon hade ätit så mycket ärtor. Nu behöver vi ju inte avslöja att de fick varsin godis förut för varje sida i läxboken de hade klarat av… 

Vad gör du för att välja mer hållbart till vardags? 

Planerar – det är då det blir lättast. När man är stressad och märker att man behöver något nu nu det är alltid då man köper fel och köper fort och det blir aldrig bra. Så försöka att ha lite tid att tänka igenom det man behöver. 

Vad tycker du om kombon sociala medier & föräldraskap – hur sållar vi på bästa sätt för att inspireras av “rätt” saker? 

Man måste utvärdera många gånger vad man mår bra av. Jag tänker så här – vissa grejer mådde man bra av en period kanske och tyckte det va kul men sen kanske det förändras. Så kan säkert många känna med mitt konto – folk som inte har barn i den här åldern och inte behöver se mera kaos, då ska man ju avfölja. Känna efter och vara lyhörd – vad är det jag mår dåligt av? Jag kan till exempel känna “näe det här hemmet är för fint, jag mår bara dåligt av att följa den här personen”, då är det inget personligt, det är bara att sluta följa den personen.