KLIMATFRUKOST MED KLIMATKLUBBEN

Vi har äran att få gå på Klimatklubbens givande frukostar som behandlar olika teman inom hållbarhet vid varje tillfälle. Denna gång var vi inbjudna till Formex för att prata om inredningsbranschens framtid & hållbarhet. Väldigt givande diskussioner mellan inredningsgurun Isabelle McAllister, cirkulära experten Maria Lagerman och Kajsa Falck-Torlegård från Formex.

 
Inredning är det segment som ökade mest i försäljning under pandemin (kanske såg vi oss trötta på köket och vardagsrumsmattan?), och är också det segment som vi missbedömer mest. Vi svenskar tror att vi minskat vår konsumtion av inredning och möbler med 3,5 %, men i själva verket har vi ökat konsumtionen med 20,4 % (Konsumtionsrapporten 2018).

Vi lever i ett samhälle där det blivit norm att sätta sin egen prägel på ett kök och kasta ut en fullt fungerande pryl för att ersätta med en ny – med i en uppdaterad färg. Samtidigt får Myrorna in 20 ton möbler och prylar om dagen. Om dagen.
Och Sveriges utsläpp har ökat med 5,6 % under första kvartalet i år jämfört med 2021, trots att det är bråda tider att sänka dem – radikalt. ​​

Idag släpper genomsnittssvensken ut cirka 8-9 ton koldioxidekvivalenter per person och år.  Den rikaste klicken av svenskarna släpper ut upp emot 47 ton per person och år. Och vi (och alla andra som lever på denna planet) ska ner på hållbara nivåer som ligger på 1 ton per person och år. I den kakan ska mat, transporter, bostad och kanske en varm vinterkänga in i mixen.


Hur ska detta gå till?
Jo, genom cirkulära affärsmodeller som exempelvis bygger på att företag säljer sin egen second hand, har hyravdelningar, erbjuder reparationer eller upcycling. Eller varför inte erbjuda tjänster som styling?  Kort och gott:

Använda resurser som redan finns.
Istället för att sälja sju stolar, varför inte sälja samma stol sju gånger genom reparationer, upcycling eller egen second hand.

Så här säger Maria Lagerman (expert på cirkulära affärsmodeller):
Cirkulära affärsmodeller handlar om att loopa materialet så många gånger som möjligt. Det snackas mycket om återvinning, och det kan man göra, men det är en sådan liten del i dag. Först måste vi använda materialet och efter 10 loopar – så kanske vi återvinner. Bara 1% av textilierna kan idag återvinnas, eftersom de flesta textilierna är blandmaterial.”

 

Isabelle McAllister (inredare gone omställningsaktivist) fortsätter: 
“Alla pratar hållbarhet, men då kan man ju undra: har ni bytt till havremjölk på kontoret eller har ni sett över er produktion? Det pratas sällan mängd och volymer – vilket är det stora problemet. Jag tror på att gå ihop –  hela möbelbranschen – så att man kan ta de viktiga stegen.”

 

“Vi alla sitter på ett ansvar. Business as usual är ett ställningstagande. Det går inte i en klimatkris att exempelvis säga, ‘jag är inte politisk’. Man har ett ansvar. Ja, det är svårt och läskigt. Men prata med andra om det. Pratar om det mer. Ställ högre krav på de företag som du samarbetar med. Är det svårt – bolla med andra. Vi måste tänka nytt.”

 

Och vi håller med!