STORA BARNVAGNSGUIDEN 

Att välja barnvagn är inte alltid helt lätt. Det finns otroligt många olika varianter och prisklasser, alla med sina för- och nackdelar. I denna guide ställer vi frågor om er situation och vad som är viktigt för just er familj eftersom det till stor del kommer att avgöra vilken vagn som kommer att passa er. Sen vet man ju aldrig vad man får för liten skrutt – vissa ratar ju vagnen helt och hållet förstås och andra småpluttar gillar en vagn men inte den andra. 

Det är bra att ha i åtanke att vagnbehovet kan förändras, och ibland snabbare än man tror. Att köpa en ny vagn gör man oftast om man vet med sig att man kommer att kunna ha samma vagn i tre år eller längre. Då gäller det förstås att tänka igenom köpet ordentligt. Ofta förändras dock familjens omständigheter längst med vägen – man får flera barn, man flyttar, man skapar sig andra vanor (börjar springa eller cykla exempelvis), barnen växer, ni reser etc. Då är det en god idé att hyra vagn så att ni lätt kan byta ut den när det behövs. 

Låt oss börja med att ställa oss några guidande frågor så går vi in på vilka aspekter man ska tänka på beroende på vilka svar man får. 

  1. Vart kommer du rulla vagn? 
  2. Hur ser din boendesituation ut? 
  3. Till vilken ålder behöver du vagnen och hur länge ska du ha den? 
  4. Behöver du utrymme för varor i vagnen? 
  5. Behöver du packa med den i bil eller åker du mest kommunalt? 
  6. Reser ni mycket och/eller är ni en mycket aktiv familj?

Stadsmiljö eller terräng? 

Bor du i stadsmiljö och rör dig mest på asfalterade vägar eller bor du nära naturen och behöver en vagn som kan ta sig fram i terräng? Svaret på den frågan kommer att vara avgörande för vilken vagn du ska välja. 

En vagn med större hjul och/eller tre hjul istället för fyra är smidigare att styra på stigar och terräng. Ett exempel är Thule Urban Glide 2 eller UPPAbaby Ridge som smidigt glider fram där du behöver och är lätta att manövrera med det svängbara framhjulet. Dessa vagnar är dock oftast inte lämpade för nyfödda utan när barnet kan sitta ordentligt och är redo att blicka utåt (ca 6 månader). 

barnvagnar-2

Terrängvagnar som dessa fungerar även bra i stadsmiljö men bor du i stan och har begränsat med plats kan det vara viktigare att kika på vagnens vikt/storlek och hur lätt den är att fälla ihop. Vill du ha känslan av en stor vagn med att den ska uppta begränsat med plast? Då är det bättre med en vagn som du kan strosa runt med på stan, kullerstensgator och butiker  men samtidigt lätt kunna fälla ihop och stuvas undan i hemmet. Denna UPPAbaby Cruz V2 är ett bra exempel på det och står upp i hopfällt läge. Rör du dig mest till fots och inte med bil kan också barnvagnens varukorg vara viktig att kika på. Då vill du förmodligen kunna packa vagnen med allt du behöver eller stuva undan matkassarna på väg hem från affären. Denna vagn från Thule är toppen i det läget.  

Hiss eller trappor?

Bor du dessutom i lägenhetshus med hiss behöver du fundera på vagnens storlek så att den kommer in i hissen ordentligt och du slipper fälla ihop den varenda gång. Här gäller det att kika på måtten. Har du trappor behöver du se till att du har en stadigt handtag som gör att du kan bära upp vagnen om du är själv. Här har du exempel på en vagn med ett bra handtag runt vagnen. 

På resande fot 

Samma gäller beroende på om du åker mest kommunalt eller om du behöver kunna packa ihop barnvagnen i bilen. En otroligt mångsidig vagn som fungerar i vardagen, på språng eller bara som extravagn är Metro+ från Ergobaby. Den tar inte mycket plats på bussen eller i butiken men går också lätt att fälla ihop och tas med på resan. Den har dessutom fullt liggläge så att barn mellan 0-4 år skönt kan ta sig en tupplur. 

Nyfödd eller toddler?

Grundläggande i valet av barnvagn är förstås vilken ålder ditt barn har och hur länge du tänker dig att du ska ha samma vagn. Ofta överskattar vi den tid vi kommer att ha en och samma vagn eftersom vi inte räknar med att livets omständigheter förändras på vägen. Har du en nyfödd och det är ditt första barn kan det vara fint att komma igång med en komplett barnvagn med både sitt- och liggdel. Det kallas för en DUO-vagn. UPPAbaby Vista V2 låter ditt barn åka framåt, bakåt, sitta helt upprätt, ligga ned och allt däremellan och fungerar upp till 22 kilo. Räkna dock med att du kommer behöva byta ut din vagn om det exempelvis blir syskon, ni flyttar eller om du i framtiden när barnet kommit upp i ålder lite föredrar en smidigare vagn. 

Vem kör?

Tänk också på vem det är som kommer att köra vagnen – att ha justerbart handtag är väldigt smidigt om ni är flera med olika längd som kommer att köra vagnen. 

Är ni en aktiv familj som gärna är ute och cyklar på sommaren och åker längd om vintern kan det vara fint att kunna komplettera med en cykelvagn som lätt låter dig packa in både picknick och barnen ut på tur.  

Accessoarer 

Det finns en djungel av accessoarer till barnvagnar. Allt från mugghållare och skötväska till sufflett och myggnät. Du behöver långt ifrån allt. En sufflett vill man dock gärna ha för att kunna skydda barnet mot sol och kunna stänga ute omvärlden när plutten ska sova. Oftast har dessutom suffletten UV-skydd. Den får också gärna ha ventiler så att härlig luft kan komma in under varma dagar och ett titthål så att du kan kika på din lille utan att störa. Regnskydd är också bra att ha så att du kan promenera trots väder och vind!

Adapters till babyskydd kan vara mycket användbart för att slippa flytta din bebis från babyskyddet till vagnens liggdel om ni förflyttar er mellan bil och vagn när lillen sover. Det finns även adapters som gör att du kan göra en singelvagn till en dubbelvagn om du exempelvis har tvillingar eller barn födda tätt inpå varandra. 

En åkpåse under höst och vinter är alltid tacksamt att ha så att barnen håller sig varma och kan sova ute i vagn även när det är kallare. 

Till sist är det skönt att ha en väska som smidigt går att hänga på vagnens handtag och rymmer allt du kan tänkas behöva ha med dig på färden.