VÄLJ RÄTT BILBARNSTOL

Att välja bilbarnstol är kanske ett av de viktigaste valen du kommer att göra eftersom det handlar om barnets säkerhet. Precis som med alla typer av barnprodukter finns det en drös att välja mellan med olika funktioner och olika certifieringar. Dessutom är alla bilbarnstolar designade för specifika stadier i barnets utveckling vilket betyder att barn behöver olika bilbarnstolar beroende på ålder, längd, vikt och beteende.

Att köpa nya bilbarnstolar kan vara dyrt och att köpa begagnat kan komma med vissa risker. Utan rätt kunskap så är det väldigt svårt att avgöra hur en stol tagits hand om och om det finns dolda skador eller defekter som påverkar stolens säkerhet.

Hyr istället för att köpa bilbarnstol

Ett väldigt bra alternativ kan istället vara att hyra bilbarnstol. Stolarna du hyr på Hyber är kontrolleras noggrant enligt de riktlinjer och krav som finns för den specifika stolen. Bilbarnstolarna du hyr har således fördelen att ofta vara billigare än att köpa nytt, säkrare än att köpa begagnat, och enkelt eftersom du kan byta när det är dags för en ny stol.  Att bilbarnstolarna används av flera barn är ju dessutom bra för planeten. Du kan alltså med gott samvete byta bilbarnstol så fort den inte passar utan att behöva oroa dig över varken säkerheten eller ekonomin.

Det finns tre kategorier bilbarnstolar

  1. Babyskydd (0-9 månader, 40-75cm eller 0-13 kg)
  2. Bakåtvänd bilbarnstol (0-4 år eller upp till 125 cm eller 25 kg)
  3. Framåtvänd bältesstol (4+ år, 15-36 kg eller över 100 cm lång)

Hur man avgör vilken bilbarnstol som är aktuell för just ditt barn beror inte bara på ålder utan det är viktigt att även titta så att vikten och längden är anpassad.

Läs mer om de olika kategorierna i fördjupningen längre ner i inlägget!

Välj babyskydd och bilbarnstol med hög säkerhet

Utöver detta finns det andra faktorer att ta i beaktning i valet av bilbarnstol. Bilbarnstolarna genomgår olika säkerhetstest och godkänns i två olika kategorier som kallas ECE R44 och UN R129 (i-Size). Viktigt är att bilbarnstolarna är godkända i något av dessa två test. ECE R44 testet innebär att bilbarnstolen har testats i krock framifrån och bakifrån. UN R129 (i-Size) har även testats i krock från sidan – det är det tuffaste testet som en bilbarnstol genomgår.Du vill gärna att bilbarnstolen ska vara utrustad med extra sidokrocksskydd för nacke och huvud. 25% av alla olyckor är krockar som sker från sidan och barnens känsliga nacke kan behöva extra stöd.

Babyskydd och bilbarnstolar som är enkla att installera

Du vill även säkerställa att bilbarnstolen är lätt att installera. Många bilbarnstolar är designade och framtagna för allra högsta säkerhet men misslyckas man med installationen spelar det plötsligt inte lika stor roll. En enkel och smidig installation är därför a och o. De finns två sätt att montera bilbarnstolen – det ena är med hjälp av bältet, dvs en bältesmontering och det andra är med hjälp av ISOfix. De flesta bilar tillverkade sedan 2005 är numera utrustade med ISOfix-fästen som gör att du lätt kan klicka i bilbarnstolen och se om den är korrekt monterad eller inte. Isofix-fästena i bilen är två fästpinnar som sitter placerade vid delningen av sätet och stolsryggen. Oftast finns det även en Isofix-logo på stolsitsen som visar att det finns Isofix fästen monterade på den stolen.

Det finns både fördelar och nackdelar med en ISOfix-stol men eftersom det minskar risken för felmontering avsevärt är det ofta att föredra.

Fördelar med ISO-fix

  • Lätt att montera och förflytta
  • Minskar risken för felmontering
  • Det går att justera lutningen för bästa komfort

Nackdelar med ISO-fix

  • Passar inte alla bilar och begränsar användningen till vissa avsedda säten
  • Själva fästena klarar bara upp till 33kg vilket gör att gränsvikten på barnet begränsas
  • Tyngre än en bältad stol

Många bilbarnstolar går dock att installera på båda sätten.


👇 Fördjupning om de tre olika kategorierna av bilbarnstolar 👇

BABYSKYDD (0-9 månader, 40-75 cm eller 0-13 kg)

Babyskyddet är den allra första stolen för din nyfödda och är alltid bakåtvänd. Den är designad så att den lätt går att bära med sig när lillen sover och nu förflyttar er in och ut ur bilen. Den går också att använda på dem flesta barnvagnarna med hjälp av adapters. Ett babyskydd går att använda upp till 9 månaders ålder men den allra viktigaste aspekten att titta på är när barnets huvud är i linje med bilbarnstolens topp – då är det dags att byta! Du kan byta stol redan när barnets nacke har stabiliserats och barnet kan sitta upp ordentligt.

Detta babyskydd från Axkid är i-Size godkänt och ett av dem lättaste babyskydden på marknaden. Skyddet installeras med lätthet i kombination med ISOfix modukid base men går även att använda med bältesmontering. Det är utrustat med solskydd och ventilationssystem. Tips är att handtaget och solskyddet på babyskyddet också kan fällas upp under färd som extra skydd mot glassplitter och som båge som skyddar mot rotation vid en olycka.

BILBARNSTOL (0-4 år eller upp till 125 cm eller 25 kg)

Nästa bilbarnstol är den stora bakåtvända stolen. Den kan du som sagt byta till redan när ditt barn är stabilt nog att sitta upp och är stadig i nacken. Viktigt är dock att bältena på bilbarnstolen går att dra åt när barnet sitter i stolen. Enligt lag behöver barn sitta bakåtvända upp till 15 månader men det rekommenderas starkt att inte vända barnen förrän de kommer över fyra års ålder, helst längre. Måttstocken är när barnets öron är i höjd med bilbarnstolens högsta punkt – då är det dags att byta stol. Kolla såklart även maxvikten så att den inte är över maxgräns. Att barnen får sitta med böjda ben är ingen säkerhetsrisk så det behöver ni inte oroa er över.

Axkid Minikid 2 är designad för barnets säkerhet och komfort samt med rymlighet i åtanke så att den kan användas i både stora och små bilar. Den är ECE R44 godkänd och levereras med extra sidokrockskydd.

Axkid ONE är den enda bakåtvända bilbarnstolen som är godkänd enligt det senaste UN R129 (i-Size) reglementet och har många praktiska funktioner som gör att den är lätt att installera och att barnet sitter bekvämt.

FRAMÅTVÄND BÄLTESSTOL (4+ år, 15-36 kg eller över 100 cm lång)

Den framåtvända bilbarnstolen ska tidigast användas när barnet är över fyra år och är över 100 cm lång. Enligt lag måste barn under 135 cm sitta i någon typ av bilstol men man får gärna sitta kvar till upp till 150 cm vilket går att göra i Axkid Bigkid 2. Den har också fyra olika lutningslägen så att barnets huvud slipper luta framåt vid sömn. Det extra sidokrocksskyddet som kommer med är felsäkrat vilket garanterar en korrekt installation och ger ökad säkerhet vid eventuell krock från sidan.

Det finns självklart även bälteskuddar som kan vara bra att ha som reserver men dessa saknar sidokrockskydd. Bältesstolar garanterar även att bältet hamnar i rätt över barnets axel och därav hamnar bältet närmare kroppen.

Vill du ha hjälp att hitta rätt bilbarnstol på Hyber.com så är varmt välkommen att maila oss på customercare@hyber.com.